Social Icons

Pages

25 Haziran 2007

Günübirlik Bursa

Uzun zamandır bursaya gitmemiş birisi olarak Bursa'nin yeni halini merak ediyordum. Aslinda Bursa daki tarihi yerleri görmek için değil Bursa'nin su andaki halini görmek istiyordum.

09:30 Da Harem otogarından Turuva Seyahat firmasi ile yola çıktım. (Bilet 18 YTL) Saat 12:30 da Bursa otogarında indigimde sicaklik 39 Derece idi.


Otogar şehire uzak ve Şehirlerarası firmaların servisleri yok. Bursa Büyükşehir Belediyesi http://www.bursa-bld.gov.tr/ adresinde bir gün önce incelediğim toplutaşım sistemi çok karışıktı. Biryığın hat var. Ayrica aktarmalar vs. Şehiriçi otobüs bileti 2 YTL. Ben de akıllı olduğu söylenen BUKART aldım 3.5 YTL ayrica 10 YTL kredi yüklemesi yaptim.

İlk durak Santral Garaj yani Eski Otobüs terminali. Bu terminalin karşı sokağında tavsiye üzerine bulduğum Uludağ Kebapçısı oldu. Döner'i pek sevmem ama Bursada Döner yemeden dönmek olmazdı. Fiyatlar The NewYork Times taki belirtilenden cok fazla. Tek porsyon 15 YTL , uzum suyu sira 2.5 YTL/ Bardak.




Kebapçıdan kuzeye doğru giderek Orhan Gazi anıtının yanından Şehreküstü Camii ve semtini geçip Kapalı Çarşıya ulaştım. Kapalı çarşıda tek bir fotoğraf bile çekmek istemedim. Tek kelime ile mahvedilmiş bir yapı. İçindeki dükkanlar taşra dükanı formatindaki cepheleri değiştirmiş. Bu insanlara kim izin veriyor merak ediyorum.


Kapalı çarşıdan kurtulup Prinç hana girdim. Burası kafeterya dünyası haline getirilmiş bir han. İç avluyu -neredeyse tamamını- branda ile kapatıp yerleri 'modern çağa' uygun betonlamışlar.


Ulucaminin yanından geçerek Koza Han'a ikinci kattan girdiğimde diğer deforme olmuş hanlara benzeyeceği kesin gibi görünse de daha sakin biryer. Avluda yüzlerce yillik ağaçlar varken plaj şemsiyesi kullanan, masalari neredeyse bibirne bitişik yerleştirerek optimum müşteri minimum estetik başarısı sağlamış kafeteryalar var.

Çarşılar bölgesinde dolşmaya devam ettim. Ataturk caddesinden bindiğim otobüs ile Devlet Hastanesinin karşısındaki çaybahçelerine gidim Yeşil Bursa manzarası görmeye çalıştım. Şehrin güneyi Uludağ yamaçları hala yeşil olsada Kuzey yönü için aynı şeyi söylemek zor.

Tophaneden otobüsle BursaRay a binmek için Kuzey hattina doğru Acemler istasyonuna gidip once kuzey yöne ve ardından şehirmerkezine döndüm.

Şehir mekezinde Zaferplaza karsisindaki yesillikler içinde caybahceleri var. Ayrica buradan merdivenlerle Tophaneye çıkılabiliyor. Merdivenlerde bira içen kişileri görmek güzel. Bursa söylendiği kadar tutucu değilmiş.

Sonuç olarak ismi ve kendi Büyük bir şehir ve malesef bozulmakta olan bir şehir. Hemde hızla. Heryerde görünebilecek beton yapılar, sevimsiz dükkanlar doğu ve batı yan yana tipik Türkiye kaotik şehri.

Eskiden nekadar yeşil olduğu şimdiki fosil yeşil alanlardan ağaçların boyutlarindan anlaşılıyor.



Çok planli olarak gitmediğim bu şehire tarihi eserleri görmek, uludağa çıkmak ve uludağdaki gölleri görmek için yine gideceğime eminim.



Diger bursa fotolari icin http://picasaweb.google.com.tr/umit.erinc/Bursa



Hiç yorum yok: